??איך קונים מוצר טוב באליאקספרס
אלי אקספר (עלי אקספרס) זאת זירת מסחר אסיאתית הכי גדולה. אליאקספרת זהו אתר בת של אליבאבא (אתר לסוחרים), ובעצם שייכת לקבוצת yahoo. מה זה זירת מסחר? זה כמו קניון – מקום אחד גדול, במקרה הזה אתר – בו יש מוכרים שונים, וכל אחד מוכר סחורה שלו. ויש מוכרים טובים ואמינים, יש פחות. אלי אקספרס הוא דומה ל- ebay.com כי זה זירת מסחר, אבל יש גם הבדלים.
הבדלים עיקריים בין אליאקספרס ואיביי
– באלי אקספרס רק מוכרים מסין (אסיאתים בעצם, יש עוד כמה מדינות שיכולות למכור באליאקספרס).
– באלי אקספרס נמכרים רק פרטים חדשים
– באלי אקספרס אין מכרזים\מכירות פומביות
– באלי אקספרס אי אפשר לשלם בפייפאל, יש כרטיס אשראי
– באלי אקספרס יש מערכת escrow – מערכת הגנת הקונה
– באלי אקספרס לא שולחים מוצר תוך יומיים כמו באיביי, אלא לפי זמן מצויין על ידי המוכר.
– באלי אקספרס כמו באיביי אסור למכור זיופים וחיקויים, אבל משום מה אליאקספרס פחות משגיח על זה.
בעלי אקספרס אפשר לקנות די הכל – בגדים, נעליים, שעונים, סמאטרפונים, מוצרי טיפוח, אלקטרוניקה, טאבלטים, מחשבים, סירים, ואפילו רהיטים… (כמובן לא תמיד משלוח חינם).
איך מחפשים באלי אקספרס?
יש 2 אופציות מרכזיות או לפי קטגוריות, או לפי מילות חיפוש.
אבל כמו שאתם רואים חיפושי לפי מילות מפתח לא תמיד עובד טוב. בתוצאות חיפוש אתם רואים הרבה מידע – גם מי מוכר (רייטינג של המוכר), תיאור המוצר, כמה עולה משלוח לישראל, כמה פרטים כאלה הוזמנו, מחיר כמובן, והאם זה מחיר לפריט אוחד או צריך לקנות כמה פרטים (lot).
כך אפר לחפש לפי קטגוריות
בצד שמאל אתם רואים קטגוריות של המוצרים. וגם כדי לסמן האם חשוב לכם משלוח חינם (free shipping), קניית רק פריט אחד והאם אתם רוצים לקנות רק ממוכר שווה.
רייטינג של המוכר
גם באליאקספרס, כמו באיביי, למוכרים יש רייטינג. הוא גם מחושב בצורה די דומה. רייטינג מוכרב מכמה פרמטרים
– אחוז הפידבקים החיובים (feedback score)
– כמה זמן מוכר באליעקספרס
– רייטינג (מדליות, יהלומים, כתרים)
כדי לא להסתבך אפשר לסמוך רק על רייטינג שהוא בעזרת מדליות\יהלומים\כתרים
הכי טוב זה כתרים, אחר כך זה יהלומים, ומדליות זה הכי פחות אמין.
חוץ מזה כדי להסתכל בעמוד של detailed seller rating
צריך להכיס ללשונית FEEDBACK ושם תראו כמה זמן מוכר נמצא באליאקספרס (אל תקנו ממשהו שהוא פחות מחצי שנה באליעקספרס), מהו אחוז הפידבקים החיובים (אל תקנו ממישהו שיש לו פחות מ- 95% של פידבקים). תסתכלו גם על רייטינג מפורט – כמה כוכבים נתנו על קומוניקציה (האם מוכר מגיב במהירות או בכלל מגיב לקונים?) האם מוצר שהוא סיפק הוא תואם תיואר, ועד כמה מהר מוכר שלח מוצר.
לפני קנייה חשוב שתכנסו לדף של מוכר ותבדקו מהוא הרייטינג שלו. גם אני ממליצה לנסות להתכתב עם מוכר – לפחות תקבלו (או לא תקבלו) מושג האם מוכר הוא מגיב או זה מוכר "הנעלם" שלא מגיב לקונים (כי אם תרצו אחר כך לפתור בעיה כלשהי עדיף שמוכר יענה).
שימור לב!, בדף המוצר למטה אפשר למצוא פידבקים עבור אותו פריט. זה עוד הבדל בין איביי לאליאקספרס. באיביי הפידבק הוא מתייחס למוכר וכל הפידבקים הם נמצאים בדף של תיאור המוכר. באליעקספרס פידבקים הם עבור מוצרים בעיקר. זה נוח. נכון שלכל בן אדם ציפיות שונות מאיכות המוצר, אבל עדיין כאשר אתם רואים עשרה אנשים שהזמנינו, קיבלו מוצר ומרוצים מהאיכות שלו – זה מרגיע.
שימו לב! לפעמים מוכר משנה דף מכירה, כלומר באותו כתובת אינטרנט (שורה עליונה בדפדפן שלכם) פעם הוא מכר כיסוי לסמארטפון ב- 20 דולר, ואחר כך שינה דף מכירה ועכשיו מוכר סמארטפון עצמו ב- 500 דולר. וכל הפידבקים למטה עדיין מתייחסים לאיכות של כיסוי, שמכר לפני. תבדקו שמחיר של מוצר בפידבקים ותיאור מוצר בפידבקים תואם לתיואר של פרטי שאתם רוצים לקנות.
י
רייטינג לקונה
באליעקספרס יש גם רייטינג לקונה. אבל בעצם הוא לא משפיע על כלום, אני לא מכירה אף אחד (ולא שמעתי אף סיפור) שלמישהו סגרו חשבון (לקונה כמובן) בגלל הרייטינג הנמוך באליעקספרס.
משלוח
מכיוון שאליעקספר זהו זירת מסחר – אז כל מוכר יכול לשלוח חבילה בדרך שהוא בוחר. תקראו! נכון שבהרבה מקרים יש FREE SHIPPING, אבל זה לא תמיד. מאד חשוב שתבדוק עלות המשלוח לפני שאתם משלמים!!
מה חשוב לדעת לגבי משלוח באליאקספרס?
– תוך כמה זמן שולחים מוצר (תסתכלו בתיאור המוצר)
– איך זה נשלח (משלוח בדואר רגיל, משלוח עם חברת שילוח כמו DHL)
– עלות המשלוח
– תוך כמה זמן (משוער) הפרטי צריך להגיע
לפעמים מוכרים שולחים מוצרים דרך EMS, אני רוצה להזכיר לכם, שעבור חבילות EMS, אפילו שעלות שלהן פחות מ- 75 דולר, תצטרכו לשלם בארץ 35 שקלים של עמלות.
אחרי שמוכר שולח חבילה הוא בדרך כלל נותן מספר מעקב, ואיפה אפשר לעקוב אחרי חבילה. לפעמים לוקח עד 10 ימים שאפשר לראות באתר של מעקב משלוחים. כמובן, אותו מספר מעקב לא חייבים לבדוק רק באתר שנתן מוכר, אפשר לנסות בכל אתרי מעקב מוכרים לכם. איך לעקוב אחרי חבילה תוכלו לקרוא עוד פה.
שימו לב! לפעמים מוכרים לא אמינים נותנים מספר מעקב שגוי, תעקבו אחרי חבילות! אם אתם רואים שחבילה מגיעה לעיר אחר, או שמספר מעקב לא עובד במשך כמה שבועות – תפתחו דיספוט.
שימו לב! אין פייפאל, יש כרטיס אשראי ואפשרויות כמו webmoney.
הגנת הקונה ואיך פותחים דיספטו
באתר aliexpress יש מערכת של הגנת הקונה, היא נקראת escrow – מערכת זאת בעצם אומרת שכסף ששילמתם למוכר, לא מועבר למוכר, עד שאתם לא השארתם הגעת המוצר אליכם, עד אז כסף נמצא בידי אליאקספרס, לא קיבלתם מוצר – תפתחו דיספוט ותקבלו כסף חזרה.
שימו לב! יש לכם שעון של 60 יום מאז שליחת המוצר – שעון זה רצה אחורה. אם אתם לא קיבלתם מוצר תוך 60 יום ולא עשיתם כלום – אז מוצר נחשב התקבל, וכסף מועבר למוכר. אי אפשר לפתוח יותר דיספוט.
בשביל לראות כמה זמן נשאר לכם, תכנסו לחשבון שלי, להזמנות שלכם. ואז תראו תאור של כל ההזמנות שלכם עם פרטים. בתור של status אתם יכולים לראות מה הוא מצב ההזמנה ולמתחת View Detail – תלחצו. ותגיעו לחלון עם כל הפרטים של ההזמנה שלכם. זה נראה כך:
כמו שאתם רואים יש לכם שעון, ולידו כמה ימים נשארו לכם. אל תפספסו! אם נשאר לכם משהו כמו יום-יומיים ולא קיבלתם מוצר – תפתחו דיספוט.
קיימת עוד אופציה – אם לא קיבלתם מוצר אפשר לבקש הערכה של זמן הגנת הקונה, ואז מוכר מזיז את השעון לכמה ימים – נגיד נותן עוד שבוע. מומלץ לעשות זאת, כי איך שדואר שלהם עובד, ודואר שלנו ישראלי לפעמים עובד לאט – חבילות פשוט מתעקבות בדרך ומוכר לא אשם.
בתמונה קודמת אפשר לראות איפה פותחים דיספוט. פשוט תלחצו ותמלאו כל השדות. עכשיו להבדיל מאיביי, לפתוח דיספוט באליאקספרס לוקח יותר זמן, הם שואלים יותר שאלות. למשל זה נראה כך
למה זה כך? כי פותחים דיספוט לא רק אם מוצר לא התקבל, אבל גם אם תיואר המוצר הוא לא נכון, הוא הגיע מוצר פגום או רק חלק מהמוצרים או בכלל חבילה ריקה. קיימות אינספור אפשרויות. לכן אתם ממלאים בדייקנות כל השדות האלה ולוחצים על submit. אחרי זה מחכים.
אחרי שמלאתם תופס יש לכם 14 יום לפתור בעיות מול המוכר. וכאן זה חשוב האם מוכר מתקשר עם הקונה, או שלא. בדרך כלל אם לא קיבלתם מוצר והמוכר הוא בסדר והוגן, אז הוא פשוט עושה לכם החזר לכרטיס אשראי (שימו לב, אין פייפאל!).
אם המוכר לא מתכוון להחזיר כסף, אז הוא פשוט לא מגיב, ואז אחרי 14 יום אפשר לעשות claim – זה אומר, שעכשיו יש לכם שופטים מלמלה. מחלקה מיוחדת באליאקספרס מתעסקת עם פניות שמוכר וקונה לא יכולים לפתור. אם הדיספוט פשוט – לא קיבלתם מוצר, אז תקבלו כסף. אבל אם התלונה שלכם יותר מסובכת – כמו מוצר לא תואם תיואר למשל, אז אי אפשר לדעת מה לצפות ממחלקת תלונות של אליאקספרס.
לכן אני עוד פעם חוזרת ואומרת, מאד חשוב לפני הזמנה לדעת האם מוכר הוא אמין או לא. תבדקו רייטינג, תבדקו פידבקים, תנסו ליצור קשר עם המוכר. אתם עדיין לא בטוחים? תתעייצו עם אנשים יותר מבינים – או חברה מעבודה, או עם אנשים בקבוצות מתאימות בפייסבוק, או בלוגרים, או בפורומים. אל תקנו בלי לברר!
חשוב לדעת! לפעמים מוכר מציע refund חלקי ואפילו להחזיר ואתו לפייפאל. אל תסכימו! תעשו הכל דרך מחלקת תלונות של אליקספרס – בשביל זה זה מערכת הגנת הקונה.
חשוב לדעת! פתחתם דיספוט כי לא קיבלתם מוצר ומוכר מבקש לסגור דיספוט כי זה מוריד לו רייטינג. מה לעשות? לא לסגור דיספוט עד שלא תקבלו את המוצר שלכם או החזר לכרטיס. אל תסכימו להחזר לאמצעי תשלום אחר, מוכר צריך להחזיר לכם כסף באותו דרך שקיבלת אותם, דרך האתר זה חוזר לכרטיס אשראי. אל תסכימו לקומבינוט אחרות.
החזר או החלפה של מוצר, גם נעשה דרך תלונה (דיספוט), תזכרו שעלות המשלוח חזרה הוא עליכם ולא על מוכר.
סיכום
באליאקספרסס בהחלט ניתן למצא דברים טובים ומוצרים טובים, אך צריך מאד להיזהר. תמונות לא תמיד תואמות למוצר. לא תמיד תיאור המוצר תואם למציאות, במיוחד בפרטים שקשה לבדוק – סוג בד, מוצרי אלקטרוניקה ועוד. אבל גם באליאקספרס יש מוכרים אמינים, ומוצרים טובים. סמארטפון שלי, לדוגמה, שנקנה לפני שלוש שנים באליאקספרס עובד מצויין גם היום.